Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΙΑ

Οι περισσότεροι άνθρωποι παραδέχονται ότι η απιστία είναι η χειρότερη κρίση που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι. Είτε οδηγήσει στην διάλυση μια σχέση ή ένα γάμο είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι οι αλλαγές που θα ακολουθήσουν είναι πολλές. Με τα στατιστικά στοιχεία των ερευνών να είναι αποθαρρυντικά, εφόσον μια συνολική ματιά αποκαλύπτει ότι το 70% των γάμων και το 50% των σχέσεων έχουν βιώσει τουλάχιστον ένα περιστατικό απιστίας, τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά: Τι είναι η απιστία; Γιατί και πότε απατάμε; Υπάρχει ένα συγκεκριμένο προφίλ για τους άπιστους; Οι άντρες ή οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς να δοκιμάσουν τον απαγορευμένο καρπό; Τέλος, μπορεί μια σχέση ή ένας γάμος να επιβιώσει μετά από μια απιστία; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Τι είναι η απιστία;
Πολλοί από μας αναρωτιόμαστε αν ένα αθώο φλερτ, ένα φιλί, ή ένα πείραγμα, μπορούν να χαρακτηρισθούν ως απιστία. Μάλιστα, αρκετές φορές αναρωτιόμαστε αν είμαστε υπερβολικοί όταν αισθανόμαστε δυσαρέσκεια και εκνευρισμό για τις πολλές ώρες που περνάει ο σύντροφος μας με την όμορφη συνάδερφο του, ή για τα πολλά μηνύματα που ανταλλάσει η σύντροφός μας με τον γοητευτικό γείτονα. Ακόμα και αν ο/η σύντροφός μας, μας βεβαιώνει ότι δεν τρέχει τίποτα, γιατί αισθανόμαστε απειλή και τσιμπήματα ζήλιας έστω και στην αναφορά του ονόματος του ατόμου που πλέον αισθανόμαστε ως αντίπαλο; Η λέξη κλειδί στον ορισμό της απιστίας είναι η απειλή. Απιστία, λοιπόν μπορεί να χαρακτηριστεί οποιαδήποτε σχέση με ένα τρίτο άτομο μπορεί να απειλήσει το ζευγάρι, ακόμα και αν δεν υπάρχει σεξουαλική επαφή. Αν εσείς ενοχλήστε με τα αθώα πειράγματα που ανταλλάσει ο/η σύντροφος σας με ένα τρίτο άτομο και αν αισθάνεστε ότι οι ώρες που περνάει μαζί του μπορεί να κάνουν ζημιά στην σχέση σας είναι καιρός να το συζητήσετε μαζί του/της. Να θυμάστε ότι ένα ζευγάρι ορίζει μεταξύ του τι θεωρεί απιστία και τι όχι.
Πότε και γιατί απατάμε;
Υπάρχουν πράγματι φάσεις στην ζωή ενός ζευγαριού, που αυξάνεται η επιρρέπεια προς την απιστία. Μια φάση είναι όταν το ζευγάρι περιμένει παιδί και λίγο αργότερα όταν γεννηθεί, γιατί όλη η προσοχή πέφτει πάνω στο παιδί. Πολλές φορές μειώνεται και η συχνότητα της σεξουαλικής επαφής και είναι δυνατόν ο/η σύντροφος που αισθάνεται παραμελημένος να αναζητήσει την επιβεβαίωση της αξίας του μέσα από μια εξωσυζυγική περιπέτεια. Ακόμα, ένα ζευγάρι που περνάει την κρίση της μέσης ηλικίας είναι πιο ευάλωτο στο να υποκύψει στον πειρασμό του απαγορευμένου. Με κίνητρο την καθησύχαση της αγωνίας μας που γεννάει η εμφάνιση των ρυτίδων, για το αν μπορούμε ακόμα να προκαλέσουμε ερωτικό ενδιαφέρον, είναι δυνατόν να αναζητήσουμε την επιβεβαίωση αλλού.
Πολλοί άνθρωποι επίσης, αισθάνονται ότι η απιστία είναι η λύση που θα τους προσφέρει ανακούφιση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην σχέση τους. Οικονομικά προβλήματα, συνεχείς καυγάδες, διαρκής παρέμβαση τρίτων προσώπων όπως είναι τα πεθερικά, εργασιομανία, είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις που έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο ένα ζευγάρι. Σ’ ένα σπίτι που δεν έχουν αναπτυχθεί ο διάλογος και η επικοινωνία μεταξύ ενός ζευγαριού για την επίλυση των συγκρούσεων, η ανακούφιση που προσφέρει μια εξωσυζυγική συντροφιά μοιάζει ως η ιδανική λύση. Λύση όμως που ανακουφίζει για λίγο, αλλά στο τέλος κάνει τα προβλήματα πιο δισεπίλυτα.

Το προφίλ του άπιστου
Υπάρχουν και οι λεγόμενοι «κατά συρροή» άπιστοι και είναι αυτοί οι οποίοι απατούν σε όλες τις μόνιμες ερωτικές τους σχέσεις και καθ’ όλη την διάρκεια τους. Είναι αυτοί οι οποίοι μοιάζουν να είναι καταδικασμένοι να μην πάρουν ποτέ ικανοποίηση από μια συντροφική σχέση.
Με κίνητρο την διαρκή επιθυμία τους για έκρηξη συναισθημάτων και ένταση που γεννάει το κρυφό και το απαγορευμένο, θα κυνηγούν παντοτινά το ουτοπικό όνειρο του ιδανικού έρωτα, αρνούμενοι να αισθανθούν την οικειότητα μιας σχέσης. Αξίζει να συμπληρώσουμε ότι όσο και να κυνηγάνε το απαγορευμένο και το εφήμερο, δύσκολα θα αφήσουν την μόνιμη σχέση τους.
Άντρες ή γυναίκες;
Μέχρι πρόσφατα οι άντρες ήταν αυτοί που συγκέντρωναν περισσότερες πιθανότητες να απατήσουν. Πλέον όμως, τα ποσοστά μεταξύ των δύο φύλων τείνουν να εξισορροπηθούν. Σ αυτό που διαφέρουν άντρες και γυναίκες στην απιστία είναι το κίνητρο. Οι άντρες είναι λιγότερο επιλεκτικοί, και στην αναζήτηση ερωτικών συντρόφων μετράει γι αυτούς περισσότερο η ποσότητα παρά η ποιότητα, γι αυτό και τα κίνητρά τους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως σεξουαλικά. (Baumeister et al., 2001) Τα κίνητρα μιας γυναίκας όμως είναι συναισθηματικά. Αν μια γυναίκα αισθάνεται χαρά και ικανοποίηση από μια σχέση ή ένα γάμο, είναι πιθανότερο να μην απατήσει. Η αντρική απιστία παραμένει μέχρι και σήμερα πιο αποδεκτή σε σχέση με την γυναικεία, και είναι αξιοσημείωτο ότι σύμφωνα με μια διαπολιτισμική έρευνα (Betzig, 1989), η γυναικεία απιστία έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσει σε διαζύγιο παρά η αντρική.


Να συγχωρέσω; Και μετά τί;
Το αν μια σχέση θα σωθεί ή θα διαλυθεί μετά από μια απιστία εξαρτάται από το ίδιο το ζευγάρι. Όπως όμως η απιστία δεν ήταν κάτι που προέκυψε από την μια μέρα στην άλλη, το ίδιο συμβαίνει και με την αντιμετώπισή της. Προκαλεί τόσο πόνο και οδύνη, γεννάει τόσα ερωτηματικά, που μπορεί να πάρει από μήνες μέχρι και χρόνια. Η αλήθεια είναι όμως ότι αντίθετα απ’ ότι θα περίμενε κανείς, μια σχέση και ένας γάμος μπορεί να επιβιώσει μετά από μια απιστία. Υπάρχουν όμως κάποιες προϋποθέσεις. Καταρχήν, το ζευγάρι πρέπει να συζητήσει και να απαντήσει στα γιατί που το οδήγησαν σ αυτό το σημείο. Να εκφράσει τα συναισθήματα του, τον πόνο, τον θυμό. Μην βιαστείτε να συγχωρήσετε, γιατί ο θυμός και ο πόνος δεν ξεπερνιούνται τόσο εύκολα. Οι συνεχείς συγκρούσεις θα σας αποκαρδιώσουν και το τέλος θα έρθει γρήγορα και οριστικά. Ο άπιστος ας ζητήσει ξεκάθαρα συγνώμη, ας μην επιστρατεύσει δικαιολογίες για να ελαφρύνει την θέση του. Ο απατημένος ας αναλάβει κι αυτός τις ευθύνες του. Να θυμάστε όμως ότι παρόλο που πάντα έχουν και οι δύο ευθύνες γι αυτό που συνέβη, τον τελευταίο λόγο για την έκβαση των πραγμάτων τον έχει πάντα αυτός που έχει απατηθεί.
Το τέλος της παλιάς, προβληματικής σας σχέσης ήρθε. Είστε έτοιμοι για μια καινούρια, πιο λειτουργική σχέση; Είστε πρόθυμοι αυτή την φορά να την κάνετε να δουλέψει;
Ας μην αντιμετωπίσουμε λοιπόν την απιστία ως καταστροφή, αλλά ας την κατατάξουμε μέσα στις εμπειρίες της ζωής που μπορούν να μας διδάξουν πολλά.
Δεν μας έφταναν η ανεργία, τα οικονομικά αδιέξοδα και το μπέρδεμα όσο αφορά τον επαγγελματικό μας προσανατολισμό, προκλήσεις με τις οποίες σχεδόν όλοι οι νέοι της εποχής ερχόμαστε αντιμέτωποι, φτάνουν στα αυτιά μας και τα ευρήματα από μελέτες που εξετάζουν τις συντροφικές σχέσεις। Ένας στους δύο παίρνουν διαζύγιο, τρείς στους τέσσερις εμπλέκονται σε απιστίες, η πλειοψηφία των νέων έχει χάσει την... μπάλα με το φλερτ... Μ' αυτά και μ' αυτά οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι περνάνε και οι συντροφικές σχέσεις την κρίση τους। Ω ναι μέχρι και η... συντροφικότητα περνάει κρίση।
Όμως αυτά είναι μόνο νούμερα και διόλου δεν πρέπει να μας τρομάζουν και να μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι είμαστε καταδικασμένοι να μην κάνουμε ποτέ μια συντροφική σχέση που θα μας γεμίζει, θα μας ικανοποιεί και θα μας κάνει πιο χαρούμενους απ' ότι είμαστε... Φυσικά και μπορούμε... Πώς; Υπάρχουν άραγε, μικρά και μεγάλα μυστικά, εντός ή εκτός κρεβατοκάμαρας, δοκιμασμένες συνταγές, ρόλοι και παιχνίδια που μπορούν να μας εξασφαλίσουν την ευτυχία της συντροφικής μας σχέσης; Μμμ, εσείς τι λέτε; Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να γλυτώσουμε από την απογοήτευση και την στεναχώρια, με την οποία μας φέρνουν αντιμέτωπους οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στις σχέσεις, όπως είναι η απιστία, η ζήλια, τα προβλήματα στην συγκατοίκηση, τα πεθερικά, οι οικονομικές δυσκολίες, οι φίλοι που ανακατεύονται, ο χωρισμός; Γιατί, ελάτε τώρα, μην μου πείτε ότι τώρα ή στο παρελθόν δεν σας απασχόλησε κάτι απ' όλα αυτα।
Και αν σας απασχολεί, κάνετε κάτι για να το αντιμετωπίσετε ή απλά αρκείστε στο να κατηγορείτε μονίμως οποιοδήποτε άλλο έκτος από τον εαυτό σας, γιατί σας βολέυει να μην έρχεστε αντιμέτωποι με τα λάθη σας;
Να θυμάστε ότι οι σχέσεις δεν ειναι ρινγκ για να βγάλουμε τα απωθημένα μας, ούτε βελτιώνονται και εξελίσσονται με το πάτημα ενός μαγικού κουμπιού... Αντίθετα θέλουν χρόνο, προσπάθεια και μια πιο ειλικρινή σχέση με τον εαυτό μας... Και αν όλα αυτά σας ακούγονται τετριμμένα και χιλιοειπωμένα, πολύ όμορφα στα λόγια, αλλά δύσκολα στην πράξη, να δείτε που αν το πάμε μαζί βήμα βήμα, θα δείτε ότι είναι πιο απλό απ' ότι νομίζετε να τα εφαρμόσετε και να έχετε μια υγιή σχέση που θα σας ικανοποιεί και θα εκπληρώνει τον σκοπό της, που δεν είναι άλλος απο το να σας δίνει χαρά...
Σκοπός αυτού του ιστολογίου λοιπόν είναι να συζητάμε όλα όσα θεωρούμε προβλήματα στις σχέσεις και μας στεναχωρούν। Αρχή κάνουμε με ένα κείμενο για το καυτό και παντοτινά επίκαιρο θέμα της απιστίας... Όλες οι απόψεις και τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα..